Skladování: 0-4°C, skladuje se dobře v tmavých, suchých a nemrznoucích prostorech.

Dostupnost: po celý rok s vyjímkou některých druhů

Sezona: podzim až jaro


...

Mrkev

Vydrží při správném skladování až jeden měsíc, je jednou  z nejčastěji používaných složek v kuchyni. Mrkev se jí v syrovém stavu, používá se do salátů, koktejlů, džusů, na omáčky, polévky.... Narozdíl od ostatní zeleniny je mrkev zdravější vářená než syrová.

...

Mrkev s natí

Můžeme ji kombinovat tak jako i jiné odrůdy mrkve s mandlemi,slaninou, maslem, celerem, syrem (čedarem, parmezánem a pecorinem)

...

Mrkev žlutá

Mrkev žlutá je orůda, která je výrazněji sladší než mrkev klasická. Hodí se do polévek a vypadá pěkně na talíři.

...

Mrkev bílá

Má velmi jemnou chuť, bílá mrkev má hodně vláknniny, díky ktré podporuje trávení.

...

Mrkev černá

Je sladší než běžná oranžová. V kombinaci s celerem a petrželí se stává ideální příloha k masu.

...

Petržel

Vydrží po dobu 2-3 týdnů. Je součástí mnohých jídel jako omáčky, polévky,saláty. Používá se jak kořen, tak i nať.

...

Paštrňák:

Vydrží 2 týdny. Připomíná petržel, má víc výživných hodnot než petržel. Sladká chuť díky vysokému obsahu přírodních cukrů. Hodí se tak jak do slaných, tak sladkých jídel.

...

Křen:

Vydrží po dobu jednoho týdne. Ostrá pálivá chuť.

...

Ředkev červená:

Konzumujeme jí syrovém stavu.

...

Řepa žlutá:

Mé sladší chuť než červená řepa. Můžeme ji kombinovat se syrem,  ořechami a rybami

...

Řepa růžová:

Nejsladší druh řepy. Můžeme jí použít do salátů, koláčů, na nakládání a do polévek

...

Řepa černá:

Konzumujeme v surovém stavu nebo jemně nastrouhaná do polévek.

...

Řepa červená:

Červená řepa má specifickou chuť. Existuje spoustu receptů z červené řepy - saláty, pomazánky, přílohy, aj.

...

Zázvor:

Má pikantní chuť a používá se nastrouhaný nebo jako šťáva na dochucení do polévek, marinád, na maso, na ryby, do salátu, do různých omáček

...

Kurkuma

Je známá jako indický šafrán. Používána jako náhrada šafránu v indicke kuchyni. Má silnou žlutou barvu. Dodává skvělou chuť.

...

Černý kořen:

Používá se za surova salátech nebo se dá připravit podobně jako chřest.